onsdag, mars 16, 2011

Holter-test

För drygt en vecka sedan var det dags att besöka hjärtspecialisten för att göra ett sk Holter-test på Kanonen.

Voffo gör di på dette viset?
Holter-testet innebär lite förenklat att man dels gör ett ultraljud av hjärtat (samma ultraljud som Kanonen och Gossip gjorde i augusti 2010), dels att man sätter på hunden en EKG-maskin som registrerar hjärtslag. Dessa hjärtslag gås sedan igenom av en specialutbildad veterinär, i vårt fall vände vi oss till Anna Tidholm, en av de vassaste och mest erfarna hjärtspecialisterna som vi har i Sverige.

Kanonen gjorde ett stort intryck på sköterskan som hjälpte oss, likaså blev Anna Tidholm imponerad av hans lugna och självsäkra sätt. Kanonen är en kille som tar det coolt, vare sig det gäller att gå runt med en Holter-väst eller att ligga på sidan på ett undersökningsbord. Vår sköterska blev störtförälskad och berömde Kanonen så mycket så vi nästan blev generade. Gulle Nonen ;).

Västen, som höll fast hjärtdioderna som räknar hjärtslagen, var kanske en aning trång, men det gick ändå förvånansvärt bra att ha på Kanonen den i ett dygn. Vårt största "problem" var att hindra Kanonen från att rulla i snön, vår brune kille har ju som hobby att ha rullningsmästerskap under våra promenader. Han rullar uppemot 20-30 gånger per promenad och förstod inte alls varför han inte kunde rulla med Holter-västen på :).

Lite trång som sagt var...

Sugpropparna
Ett dygn senare åkte vi förbi Albano och lämnade igen den tekniska manicken inklusive västen. Sedan var det bara att vänta, Anna sa att det kunde ta uppemot fjorton dagar att få besked. Det tog fem :).
Man ska leva som vanligt under testet.

Resultatet av det hela blev att Jean Dark Kanon 2011-03-07-08 bedömdes ha ett frisk hjärta som är utan anmärkning.

LYCKA!

Vårt bidrag till den fortsatta DCM-forskningen och avelsarbetet är att vi  regelbundet kommer att Holter-testa vår avelshane plus ultraljuda båda våra hundar. Det årliga ultraljudet rekommenderas av vår uppfödare, detta för att så tidigt som möjligt upptäcka eventuella hjärtproblem, och för att det inte ska gå för länge mellan hjärtundersökningarna på avelsdjuren. För oss är det självklart att hjälpa rasen på alla sätt och vis som finns tillgängliga.

Kanonen har fram till dags dato enomgått följande hälsotester:

2010
* CAH (dobermann hepatit) - fri
* Thyroid (Sköldkörtel) - fri
* vWd - bärare (ska göras om i vår, eftersom laboratoriet inte tog hand om vårt prov på ett professionellt sätt)
* Levervärden ua augusti 2010
* Kate Meuers DCM-test, positive heterozygot
* Ultraljud av hjärtat, Lennart Nilsfors, ua

2011* Holter-test, Anna Tidholm, ua

Sol i blick!

1 kommentar:

  1. Duktiga Kanon som inte lyckades med att rulla sönder västen ;.)

    Och stor lycka att hjärtat "ser" så bra ut <3

    SvaraRadera