onsdag, juli 04, 2018

Valparna är här!


Ja, det är nog ingen som har kunnat undgå att valparna är här. Men det är de! :)

Efter en utdragen förlossning som slutade med snitt plus en efterföljande vecka med svårt magsjuka hundar där vi sov ytterst få timmar samtidigt som vi åkte skytteltrafik till veterinären för att vätska upp hundarna så har så lugnet lagt sig på Solinge. Och vi kan äntligen börja njuta av våra små. Som (tack hundguden!) klarat strapatserna bra. Dessa små levnadsglada knubbsälar kom alltså till världen söndagen den 24 juni, tyvärr miste vi en tikvalp men vi är glada för de små som är kvar.

Livet som uppfödare är annorlunda och lärorikt. Förutom  kontakter med presumtiva valpköpare och alla de möten som det innebär så är det fantastiskt att följa valparnas utveckling på så nära håll. På 9 dagar har de gått från små hungriga vampyrbarn till större hungriga vampyrbarn där, trots att de inte har öppnat ögonen och öronen än, deras egen personlighet har börjat lysa igenom. På dessa 9 dagarna har de även gått från att alltid ligga tätt tätt intill varandra i klump till att ligga lite mera utspritt. Igårkväll upptäckte jag plötsligt att alla låg och sov runt Rosie. De låg verkligen på alla håll och kanter, med sin stora trygga mamma i mitten.

Rosie är en uppmärksam och snäll mamma. Hon vaktar sina barn med hökögon och nåde den katt som råker kliva över tröskeln till sovrummet. Rulle går bra, bara han inte kommer för nära, han var tom med oss in på Ultuna i under förlossningen. Men katterna gör bäst i att hålla sig borta ett tag till. Stackars Ior har existensiella problem, hundvalpar är ju något han missbrukar i parti och minut om han får och nu har han inte tillgång till det bästa han vet. Men tom han förstår att Rosie menar allvar när hon ger honom "inte-ett-steg-till-då-blir-du-mos" blicken när han längtansfullt står i dörröppningen och kikar in på underverken. Tids nog så får han umgås med dem, men nu får Rosie faktiskt ha sina barn ifred. I övrigt så matar hon, tvättar och sköter om sina telningar precis som en bra mamma ska. De senaste dagarna har hon börjat göra lite fler utflykter ut i huset, men hon håller stenhård koll på alla som rör sig mot sovrummet. Vips så är hon där om hon märker att någon kommer för nära dörren. Det är skönt att se henne pigg igen efter förra veckans fruktansvärda maginfluensa som hon drogs med i fyra dagar. Då var det synd om henne ska ni tro :(. Men nu är hon pigg igen som sagt var!

Valparnas fördelning och deras svansstatus ser ut som följande:
Röd hane, långsvans, smeknamn "Direktören" (han gillar att ta det soft)
Röd hane, stubb, smeknamn "Herr Stubb"(pga svansen)
Röd tik, stubb, smeknamn "Jabba the Hut"(pga vikten)
Tricolor tik, stubb, smeknamn "Gnällspiken"(pga starka åsikter)
Tricolor tik, långsvans, smeknamn "Lillan" (för att hon var minst när hon föddes, dock ej längre)

Tänk att de äntligen är här och snart öppnar de ögonen, vi längtar!

Bautamage dygn 60

Nyss hemkomna små pysslingar

I väntans tider

På Ultuna, orolig flock

Pysslingarna 9 dagar, sover runt sin mammaInga kommentarer:

Skicka en kommentar