tisdag, april 15, 2014

Superträning med hundarna

Åh vilka superträningar vi fått till de senaste dagarna. Efter dagens träning var jag hög som ett hus, tänk vad endorfiner kan göra gott åt en vintertrött kropp.

Det här tränar vi på just nu ;

Tjorven - jobbar mycket med attityd och glädje, dvs jag bygger hennes förväntan inför/under momenten. För tillfället lägger vi ner extra mycket kraft på;


Tjorven gillar att kampa

- Fritt följ, här får hon själv komma upp vid min sida, hitta rätt position - då kastar jag iväg en godis, sen börjar vi om. Jag rör mig hela tiden i tävlingsposition så att Tjorven är den som har ansvaret för fotgåendet, dvs att söka upp mig. Funkar super, nu har jag tom börjat svänga/springa lite. Fick lite Gossip-feeling ikväll ;)

- Bakdelskontroll, klossen, brädan (håller på och klickar in bakbenen också), och övningar som går ut på att hon ska hitta fot positionen själv när hon står framför/vid mig. Hon jobbar jättefint med det här, klossen är ett favoritmoment.

- Platsliggning/huvudet ner, där har vi kommit så pass långt så att hon ligger 15 sekunder ner med huvudet, plus ligger plats i ca 3-4 minuter medans vi jobbar med det här. Hon ligger tyst och stabilt tills jag släpper upp henne. Jag har inte lämnat henne långt än, vill att hon ska vara 110% säker på tiden och momentet innan jag börjar gå ifrån henne.

- Apportering, lyfta övningar och håll fast, har ej slängt ut apporten än. Snart ;).

- Nostarget/tasstaget

- Gå runt föremål (inför kommande starter i lydnad så ska hon kunna runda koner etc). Idag var tredje träningen med det här momentet och jag tror redan att hon börjar förstå!

- Vindövningar upplet, här "springer" vi på föremål i skogen, vindar hon in dem - applåder och visslingar, går hon förbi händer inget. Hittills har hon inte missat ett enda föremål :)

- Spår, här måste jag börja länga spåren, lägga till apporter och börja med vinklar
 
- Hoppet, jag kommenderar hopp när vi passerar hindret och snart ska vi lägga in tasstargeten inför Hopp/sitt.

- Lekutveckling, vi leker varje gång, mycket byta övningar, och plocka upp.

- Budföringen är påbörjad på babynivå, med hjälper och inga krav.

Tjorven har jättefin attityd när hon jobbar, hon är väldigt balanserad och har inga problem att byta fokus mellan momenten. Dock orkar  hon inte så långa pass än, så vi kör max 3 repetitioner och sen byter vi moment. Och vi kör inte många moment  på en gång, jag vill inte köra slut på hennes "bensin". Jag tror på att bygga hunden genom korta pass där de behåller intensiteten och koncentrationen. Orken kommer med träning och tid.

Snart dags att lägga in framförgående också, vi kommer förhoppningsvis hinna starta i appellen i år, men ej lägre eftersom hon blir 18 månader i december ;).


Äntligen har vi börjat träna lite fot i hemlighet

Rulle har fått börja gå fot, jag stod inte ut med att låta honom titta på när de andra tränar. Han går bara rakt fram med några halter där vi är noga med att han sätter sig ordentligt och får in sitt opererade ben. Utöver det så jobbar vi med att bära på saker utan att tugga, och nostarget. Han är så gott som klar för appellen, vi får se om vi kommer ut i år. Det beror på hans ben och hur det läker.


Gossip har hittat ett föremål (upplet)

Gossip jobbar med rallylydnadsmomenten och med att runda föremål. Hon får också spåra lite och träna upplet. Hon är själaglad över att ha riktiga uppgifter igen och att lära sig något nytt varje dag! Idag tränade vi utställning också, gasen i botten som vanligt :).

Ljuset, bästa träningskompisen Anders och hundarnas glädje gör att det känns kul att träna hund igen :).

1 kommentar:

  1. Sjuttsingen vad du är fokuserad och målmedveten! Jag har mycket att lära. :-)
    Ser fram emot vår spårdag tillsammans.

    SvaraRadera