onsdag, februari 19, 2014

Rehab vecka 3

Igår kväll var vi på djursjukhuset för Rulles första rehabmöte efter sin TPLO-operation.

Vi fick börja med att gå i en korridor medans sjukgymnasten studerade Rulles ben. Gulle Rulle var helvild, så det blev några varv innan han stillade sig. Sedan fick vi springa en kort bit och efter det in på undersökningsrummet. Där tittade vår duktiga sjukgymnast på Rulles operationssår, klämde på benet och mätte hans muskler. Allt såg väldigt bra ut, så skönt!

Jag fick även tillfälle att fråga om klonk-klonk-ljudet som kommer ifrån benet, men enligt sjukgymnasten var detta inget att oroa sig över, utan tillhörde läkningsprocessen.

Hemövningarna till nästa gång;

- Öka promenaderna med 5 minuter/vecka.

Den här veckan är vi uppe i 10 minuter 4-6 gånger per dag . Därmed kan vi börja öka en eller två promenader till 15 minuter, om det går bra och Rulles ben inte försämras så kan vi efter några dagar öka upp ytterligare en promenad för att om en vecka vara uppe i 15 minuter 4-6 gånger per dag.

- Rulle ska fortsätta vara kopplad utomhus, vi har honom även kopplad inomhus. Annars kan han inte hejda sig utan fladdrar runt som om  han vore frisk.

Underlaget Rulle ska gå på kan vara lätt kuperat/skog. Det får inte vara halt eller för lerigt (även där är man rädd för halkan)

Övningar;

Cirklar/åttor, gå över blåbärsris/ljung, passiv rörelseträning där vi böjer och sträcker benet enligt övningar som sjukgymnasten visade, massage - speciellt i ljumsken, baksidan av låren, ryggen och vid halsen/skuldran där Rulle är lite spänd nu när han inte kan belasta benen lika. Vi ska även uppmuntra Rulle att stå på sitt skadade ben när han kissar.

Muskulärt skiljde det 3,5 cm mellan de båda bakbenen, och all övningar går ut på att dels stärka benet dels minska skillnaden.

Vi kämpar på!
Så mysigt med rehab

Vad händer där?

Duktig kille, inte alls så lugn som han ser ut på bilden ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar