torsdag, oktober 13, 2011

Hälsotest

Så har Gossip hälsotestats igen. För mig är det lika självklart att genomföra dessa tester som det är att röntga hundarnas höfter, ta ut dem på MH'n och korningar osv. Kanonen är speciellt viktig då han går i avel och Gossip är jag mest bara nyfiken på ;).

Det gäller att ha råd med allt och jag känner mig lyckligt lottad som kan lägga ex 1100 kr/år och hund på hjärtscanningen. Utöver dessa pengar har Kanonen kostat på sig ett Holter-test á 2800 kr i vår. Ultraljudar man dessutom varje år så blir det en del pengar, men som sagt var, för att hjälpa rasen framåt gör vi gärna det.

I måndags anordnade Jeanett en av sina välbesökta Hjärtkliniker i Vita Huset, då Lennart Nilsfors kommer dit och scannar både hundar och katter. En stor eloge till Jeanett som trots att hon jobbar mer en heltid med sitt eget företag och som i övrigt lever ett mycket aktivt liv ändå orkar ställa upp med denna tjänst till oss andra. TACK!

För tillfället famlar forskarna och veterinärerna i blindo vad gäller hjärtsjukdomen DCM som kan drabba bl a vår ras. Jag har i samråd med min uppfödare och de veterinärer som jag har besökt med mina hundar kommit fram till att jag vill hjärtscanna mina djur varje år.

Rådet jag har fått är att eftersom sjukdomen utvecklas så snabbt så bör våra hundar (och katter) kollas upp årligen och då förslagsvis med ultraljud. Det, och det tråkiga faktum att det har  hittats affekterade djur vid varje tillfälle som hjärtklinikerna har anordnas, stärker min tro på att våra avelsdjur måste kollas upp ofta och tätt inpå en parning. Så jag kommer att fortsätta att hjärtscanna i Vita Huset och hoppas att fler börjar testa antingen via Holter-test eller ultraljud. Kontakta gärna Jeanett för mer information, hennes kontaktuppgifter hittar du på www.jeandark.com.

För att ta tillvara på alla testresultaten så har Jeanett startat upp en Facebook grupp. Sök på Dobermann DCM för att hitta den.

Nåväl, hur gick det då? Jo, Gossip's lilla hjärta scannades precis som förra året utan anmärkning. Hon har ett finfint hjärta :). Kanonen fick stå över den här gången, hans hjärta ska vi kolla till våren igen.

Utöver hjärtscanningen så har vi även tagit ett sköldkörtelprov på Gossip som även det var utan anmärkning. Nästa vecka är det dock dags för operationen, så ni får fortsätta att hålla tummarna för vår älskade Känguru-Gos....

Simply the best

2 kommentarer:

 1. Självklart, ska man kolla sina djur! Jag brukar säga, har man råd att köpa ett djur, har man råd , att göra det bästa för det. Annars ska man avstå.Uppfödare som Jeanett, ska man vara rädd om.Bilden på Gos är UNDERBAR!!

  SvaraRadera
 2. Hmm...

  Grattis igen till finfint Gos-hjärta :-D

  Jag håller såklart alla tummar när det ska opereras...
  Kram

  SvaraRadera