fredag, maj 23, 2014

Rulle röntgen

Igår var det dags för ett stort delmål sedan Rulles korsbandsskada. Det var dags för sista röntgen för att se om benet, som sågas isär vid en TPLO, har läkt helt. Eftersom Rulle fått men av infektionen i benet så var det pirrigt och lite läskigt att åka till veterinären igår.

Rulle ÄLSKAR att åka till djurkliniken, han ÄLSKAR alla på parkeringen, han ÄLSKAR alla inne i väntrummet och veterinären Ashley som varit ansvarig för honom ÄLSKAR han extra mycket. Rulle är väldigt kärvänlig så att säga ;).

Efter att vi hade visat upp Rulles rörelser både i skritt och trav så gick vi inomhus för att klämma, känna och prata om hur benet återhämtat sig och då speciellt vad som hänt efter bakslaget.  När det var dags för röntgen så beslutade vi oss för att röntga utan sedering, Rulle var superduktig och låg helt stilla medans bilden togs. Duktig Rulleman!

Vi fick glada besked, tummen upp på det! Benet har läkt som det ska, får vi problem med implantatet längre fram så kan det tas ut och knät håller ändå. Nu gäller det bara att rehabilitera vidare och försöka hitta en nivå i vardagen som fungerar rent motions- och träningsmässigt. Skulle han visa minsta tendens till hälta, stelhet och /eller bli misstänkt trött (kan vara tecken på smärta) efter promenader och ökad träning så ska vi höra av oss. Flera gånger påpekade veterinären också att det är Rulle som bestämmer vilken nivå som blir den normala, inte det som var normalt innan skadan. Rulles ben är fortfarande "fladdrigt" dvs inte helt stabilt och vi måste fortsätta att bygga upp musklerna runt knät i lugn takt.

Rulles rehabschema för närvarande (4 månader efter operation och med ett stort bakslag):

* Massage av ömma/överbelastade muskler 2-3 gånger om dagen (främst bakbenens fram- och baksida).
* Korta travpass under promenaderna när han är uppvärmd
* Långpromenad 45 minuter på morgonen (vanligt koppel), långpromenad 45 minuter-1 timma på kvällen (längre koppel ca 2,5 meter eller Flexi-koppel), lydnadsträning (inga snabba vändningar eller lösträning än), plus vanliga kisspauser under dagen
* Vattentraskträning 1-2 ggr i veckan, de dagar vi vattentränar så drar vi ner på promenaderna
* Cavallettiträning varannan dag (stärker både rygg- och benmuskulatur)
* Lättare balansövningarRulle gillar att åka till veterinären

Nästa delmål är att Rulle ska få springa lös igen. Vi hoppas att kunna uppnå det i sommar :).

Tack för all tumhållning, ni är guld värda!

1 kommentar:

  1. Mer än halvbror Zack, husse o matte24 maj 2014 11:27

    Härligt besked! God tur och fortsatt tillfrisknande på dig Rulle!!

    SvaraRadera