lördag, januari 25, 2014

Handtarget

Handtarget är en himla fiffig grej att lära in hos en hund. Du har nytta av den vid exempelvis apporteringar och upplet, man kan även använda den vid inkallningar etc.

Vi har lekt lite med momentet förut, men inte riktigt på allvar. Nu har jag återupptagit det, så medans Tjorven är ute och ränner med husse så tränade jag Rulle och Gossip här hemma i vardagsrummet.

Igår fräschade jag upp kunskaperna med Håll fast och så fick hundarna trycka sina nosar mot min handflata. En åt gången ;). Idag satte jag ihop momenten. Jag höll fram apporten, lät dem greppa ordentligt (inget tugg) och sen fram med handen. Och sen var det bara att vänta. Och vänta. Så fort de tittade åt handen så klickade jag, det här upprepades några gånger och sen ändrade jag kriterie (krav). Nu skulle de trycka på handtargeten med apporten i sin mun. Lite ny väntan och sen VIPS så satt det.


Gulle Rulle har en lite speciell stil


Båda två håller fast

Det går så snabbt med klicker om man bara "fryser" rätt rörelse. I love klickerträning!

För er som är nyfikna på hur man lär in hand- eller nostarget som det också kallas så Googla. Och sen är det bara att sätta igång:). Tänk bara efter så att du har klart för dig vilka krav du har på momentet. Vill du inte ha tugg på apporten så låt inte hunden tugga. Var noga med grunderna så slipper du göra om.
 
Vi blev JÄTTEtrötta av att tänka ut vad matte ville att vi skulle göra

Ha så skoj!

1 kommentar: