söndag, april 21, 2013

Det här med inlärning

Jag har tänkt på en sak. Eller rättare sagt observerat det här i vår vardag. Hur snabbt och enkelt hundar lär sig när det är något som de tjänar på. Jag har alltid hävdat att en hund aldrig jobbar gratis, och att lönen, dvs belöningen, är olika för vilket moment den utför. Om lönen har en tillräcklig stor dragningskraft så lär sig hundar blixtsnabbt. Och lönen kan vara allt ifrån kamplek, godis, social lek, ett bra, ett tjohoo, och så vidare.

Ta vår unge virvelvind som exempel. Han kan många saker som jag definitivt inte har lärt honom.

En färdighet som han själv har skaffat sig är att öppna dörrar. Himla praktiskt tycker Rulle som kan gå ut på tomten när han vill. Och matte får hicka varje gång när upptäcker att DET STÅR EN OKÄND HUND PÅ VÅR ALTAN för att sekunden senare känna att det drar ovanligt mycket i köket idag. Igen. Vad vinner han på det här? Jo, han vill ut och ut ska han och då får man fixa det själv.

 Gossip sover i sängen, hon vägrar att flytta ner på golvet, vi har försökt med sköna biabäddar, hundsängar och diverse madrasser. Det spelar ingen roll, hon ska sova emellan mig och Anders punkt.himla.slut. Så när Rulle skulle flytta hem till oss så var både jag och husse rörande överens om att valpen ska lära sig att ligga i sin bädd. På golvet. Inte i sängen emellan oss. Big no no.

Så kom valpen hem, och efter långa fartfyllda dagar lärde han sig att sova i sin kompostgallerhage bredvid sängen. Jättenöjd och glad låg han där och sov. Rulle sa till när han behövde gå ut men i övrigt reflekterade han inte över att hans sovplats, mysig och go, låg vid sidan av sängen och inte i sängen.


Liten Rulle Gull

Det här gick jättebra tills Rulle blev lite äldre. Då började han plötsligt flytta på gallret och ta sig ut i huset på egen hand. Vi försökte förklara att kompostgaller är läskiga, de skramlar, vi band fast gallret i en byrå, vi ställde för en stol, när stolen inte räckte till så fyllde vi den med tunga saker. Det spelade ingen roll hur vi gjorde, Rulle puttade ändå bort det som stod för och vips så var han ute. Han är aldrig hysterisk när han ska ta sig ut utan det handlade bara om att världen utanför var mer spännande.Solen värmer starkare i vardagsrummet och sömnen är djupare i soffan. Och det som stod i vägen skulle bort för han skulle fram.

Så vi har gett upp kompostgallret, numera sover Rulle nästan hela natten i sovrummet, fortfarande på golvet, för att vid fem/sex-snåret nyvaket yrslig stappla ut i vardagsrummet och lägga sig i en solfläck. Eller soffan. Han är jättenöjd med det. Och vi också eftersom vi inte har två hundar i sängen, utan en i vardagsrummet och en i sängen  ;). Helt ok.

Det här kan vara värt att tänka på när man tränar hund, vad har du att erbjuda din hund och hur gärna vill den ha det du erbjuder? I momentinlärningen är det oftast det enkla raka som är det rätta, dvs att inte krångla till det med konstiga dubbelkommandon/hjälper. Det lönar sig ofta att tänka till lite extra just under inlärningen.


Stör mig inte jag sover

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar