tisdag, november 20, 2012

Sök - en ny erfarenhet

Eftersom Rulle hade kommit lite längre i utbildningen än sina kompisar på unghundskursen så fick vi byta kurs och valde då att anmäla oss till en sökkurs istället. Jag var sugen på en ny erfarenhet helt enkelt och Rulle han är med på allt!


Uppladdning inför kursen
(med ett splitternytt tjänstetecken)

Totalt var vi 6 st ekipage (3 st som redan tränar sök och 3st nybörjare) som dök upp på klubben en tidig lördagsmorgon.

Förutom en kort genomgång av oss som ekipage och våra tidigare hundar så gick vi även  noggrant igenom vilken sorts belöning hundarna skulle gilla mest. Här gällde det att tänka till, för det som hunden gillar med matte kanske inte är det som slår högst när den är 50 m ut i skogen med en okänd människa. För Rulles del stod jag på mig att figuranten i första hand skulle kampa, och om det inte fungerade så skulle de slänga godisar till honom. Det visade sig att jag kände mig hund bra, han harde inga problem varken med att springa ut  eller att kampa med figuranterna.

Rulle fick börja med pop-up'er, dvs att figuranten gjorde en synlig retning när vi stod startklara att skicka. Efter tre skick så hade Rulle redan "fattat" galoppen och förstod att det roliga inte var slut när han lämnade figuranten på den ena sidan stigen utan att partyt fortsatte på andra.

Själva sökrutan var relativt okuperad på vänster sida, dock fanns det stenar och andra naturliga gömslen att tillgå. På höger sida var det kuperat, ja inte bara det, det stupade rakt ner faktist ;), så terrängen var en utmaning bara den. Första skicket var väl ca 30 m, och vi avslutade med en dold figurant på ca 50 m. 
Vad ska vi göra nu? Sökpass nr 1.
På det sista skicket med den dolda figuranten fick Rulle jobba rejält med att hitta fram, och jag tror att  han imponerade rejält på alla som var där. En 10-månaders arbetsglad dobermannhane med nerverna på plats charmar brallorna av folk ;). Finaste bästa Rulle som redan nu gör så fin reklam för rasen.

När alla hundarna hade fått gå sina träningspass åt vi en snabb lunch. Sedan åkte vi till ett nytt sökställe i skogen, denna gång var terrängen öppen och trollskogslik, en bra träningsskog, dock inte någon bra tävlingsdito enligt de som kunde sök. Men perfekt för små nybörjarhundar och sökveteraner som ska fila på sina kunskaper.


Snart dags för pass nummer 2.

Rulle gjorde än en gång 6 st mycket fina skick, och tyckte att det här med sök var en riktig hit! Inte blev det sämre av att vi vid dagens slut fick beröm. Jag blev såklart JÄTTESTOLT.

Väl hemma så var vi båda väldigt trötta, jag hade huvudet fullt av ny information, sök är svårare än man tror ;). Och Rulle han var sådär trött nöjd som hundarna blir när de haft en bra dag.

Rulle är en fröjd att träna med, han har kamplust, älskar mat, är inte splittrad i nya miljöer utan tar sig an alla uppgifter med samma härliga attityd. Det är så himla kul att både kända och okända faller för Rulle, han är en riktig charmknutte på fyra ben.

Och det var ingen i sökgruppen som hade några problem med att komma ihåg hans namn.... SökRullen ;).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar