onsdag, augusti 15, 2012

Min hund blir aldrig trött


Fotövningar med Gossip
Ibland känns det som om ens hund har ofattligt mycket mer energi än vad som är bra för den. Eller för den trötta ägaren. ;). Och då kan det kännas precis som jag skrev i rubriken: Min hund blir aldrig trött.

Om jag, efter mina 21 år med rasen, bara fick ge ett endaste råd till alla nyblivna (eller gamla) dobermannägare så är det att man inte kan motionera en dobermann trött. Det enda som händer är att när konditionen blir bättre så ökar även energin och hunden upplevs som ännu "jobbigare".

Byt istället ut minst en av dagens motionsrundor mot ett pass med tankegymnastik så får du en mycket nöjdare hund. Lägger du sen till ytterligare ett tankepass så är du i mål.

Det behöver inte alls handla om att man ska träna för tävling, små cirkuskonster är lika uttröttande de också. Och det finns ingen regel som säger att man måste åka till en bk/eller träningsplan utan det fungerar precis lika bra att vara hemma och träna på ex apporteringar, att plocka upp saker, att räcka vacker tass eller vad man nu kommer på för trix.

För oss som bor på landet kan en promenad i en annan miljö än den lantliga vara tankegymnastik. Vi har nära till Arlanda och när den unga herren är extra energisk så kan kvällspromenaden förläggas till flygplatsen där det bullrar, mullrar, tjuter, kryllar av människor och goda lukter. Promenaden blir nästan som ett eget träningspass, vi övar på att inte hälsa på alla som går förbi, att inte äta upp allt äckligt skräp som ligger på marken, vi kan gå upp och ner för gallertrappor, hälsa på konstiga betongblock och när vi hälsat klart balansera på dem.

Har man svårt för att hitta på saker att aktivera sin hund med så finns det massor med bra böcker att hämta inspiration ifrån. "Aktivitetsboken" av Memea Mohlin är en av dem. Men först och främst så skulle jag uppmana alla att använda sin egen fantasi, och inte låta den sätta några som helst gränser.

Just nu är det de små sakerna som gör Rulle extra trött, såsom att vi tränar på att lägga ner huvudet på platsliggningen eller allt som har med apporteringsträning att göra. Då behövs inte många minuter innan tonåringens ögon hamnar i kors. Så otroligt enkelt med ändå svårt om man inte vet om att psykisk trötthet är bättre än fysisk.

Trixa på, hej och hå!

Årets tröttaste Rulle


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar