fredag, september 20, 2013

Hur väljer du valp?

Det här med att välja valp, hur går det egentligen till? För ett tag sedan fick jag mail från en av Hundsports skribenter där jag ombads att svara på några frågor om hur jag som elitförare väljer valp/blivande tävlingshund och några veckor senare ställdes liknande frågor på ett forum. Detta väckte min  tankeverksamhet och fick mig att fundera över hur processen går till för min del.

Och nej, jag gillar inte bara bruna hundar, inte heller går jag bara på skönhet, kamplust eller låter lotten välja.För mig är dobermann en aktiv allroundhund och jag tycker absolut inte att skönhet förtar bruks- eller lydnadsegenskaperna. En dobermann ska vara både välkonstruerad och mentalt stabil för att kunna arbeta på bästa sätt. Så brains and beauty går hand i hand. En dobermann som inte ser ut som en dobermann är lika fel som en dobermann med dålig mentalitet.

För min del så är det viktigt att valpen är framåt, den ska vara öppen och glad mot människor, gilla leksaker och att äta :). Valpen är "klump" som jag och Anders ska forma, och jag tror att miljön har minst lika stor del i hundens utveckling som aveln.

Men, mitt främsta argument till hur jag väljer vilka kullar jag ska ta valp i är att jag följer en viss tiklinje, där hundarna har visat sig vara följsamma, arbetsglada, nyfikna och skottfasta. Just det här med följsamhet är en bra egenskap att ha med sig när man ska bli lydnads- och brukshund, och är en egenskap som våra dobermanns kunde ha mer av.

Alla våra hundar har därför haft 

 
KORAD SPH I SUCH NUCH INTUCH NORDV-98 NV-02 SDV avel-03 NDV veteran-04
Jean Dark Gucci-Gasoya i sin stamtavla. Mer om henne kan ni läsa om på Kennel Jean Dark's hemsida, men jag har tagit mig friheten att klippa  ut en bit av texten som beskriver Soya;

"Att jobba är en av Soyas stora intressen och det är något hon är mycket duktig på. Koncentration, uthållighet, uppfinningsrikedom och en stor portion samarbetsvilja är typiskt för denna dam, som gärna hittar på egna hyss hemma. T.ex kan man plocka av kylskåpet alla magneter och lägga dem i mattes knä, eller plocka bort kapsyler från petflaskorna och sedan försöka byta dem mot hundgodis! Precis som sin morfar Jean, är nog Soya också en sakletare, hon hittar alla möjliga och omöjliga, saker utomhus, som hon sedan bär omkring på. En annan rolig sak med Soya är alla hennes skrattrynkor. En del hundar "skrattar", oftast vid speciella tillfällen, så även Soya. Hon visar hela garnityret, viftar på hela sin kropp och ser helt enkelt störtrolig ut! Detta gör hon så ofta att hon faktiskt har rynkor i ansiktet!"
Alla är vi barnbarn till Soya fast vi inte har samma mamma/pappa. Hur går det till?
Kika in på SKK hunddata och sök på Jean Dark Rare Gold, Jean Dark Timeless och Jean Dark Gossip så löser ni gåtan :)

Våra hundar må vara olika personligheter, färg och kön, men de har två saker gemensamt, de är vackra att se på och de ÄLSKAR att jobba.

:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar